Σεισμολόγοι: Η κρίση πάγωσε την αντισεισμική θωράκιση

Τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης που βιώνει η χώρα μας και στον τομέα της αντισεισμικής πρόληψης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το nooz.gr με αφορμή τον σεισμό στην Ουρανούπολη το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε επικοινωνία με τον καθηγητή σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μ. Σκορδίλη, επισημάνθηκε ότι "για τη γενικότερη σεισμική  δραστηριότητα στην Ελλάδα, το σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι ο Ελλαδικός χώρος ετησίως γνωρίζουμε ότι δίνει τουλάχιστον έναν σεισμό των 6 Ρίχτερ. Αυτό δεν έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε αυτή η ησυχία μας θέτει σε επαγρύπνηση".

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τονίζει: "Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι καθεαυτή η έλλειψη ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα. Η περιοχή δίνει κατά μέσο όρο σεισμούς 6,3 Ρίχτερ. Δεν έγινε φέτος θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται ένας πλασματικός εφησυχασμός, ο οποίος σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα πλήττει τα προληπτικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας με αποτέλεσμα αν γίνει κάποιος σεισμός οι επιπτώσεις να είναι δυσμενέστερες".

Σε ερώτηση του nooz.gr κατά πόσο η Πολιτεία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα την αντισεισμική πρόληψη και προστασία, ο κ. Παπαζάχος απαντά:

"Αρκεί να κάνετε ρεπορτάζ στους αρμόδιους Οργανισμούς και θα καταλάβετε. Για παράδειγμα ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει προϋπολογισμό που μετά βίας καλύπτει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Δεν υπάρχει κανένας διαθέσιμος πόρος για την οργάνωση σοβαρής αντισεισμικής πολιτικής. Η οικονομική κρίση έχει περάσει τα πάντα σε δεύτερη και τρίτη μοίρα".

"Ωστόσο νομοτελειακά, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αναπροσαρμογές για να την αντιμετωπίσουν, η φύση δεν γνωρίζει από τέτοια θέματα. Και η εμπειρία έχει δείξει, όπως στον σεισμό της Αϊτής, ότι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά ή οργανωτικά αντιμετωπίζουν ακόμα πιο ολέθριες συνέπειες όταν υφίστανται ακραίες φυσικές καταστροφές", καταλήγει. 
 http://www.nooz.gr

Share on Google Plus

About Chris blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου