Σπασμένο τηλέφωνο


Δημοσιεύτηκε σήμερα ένα άρθρο σε μεγάλη ειδησεογραφική σελίδα , για τον σεισμό της Ιστιαίας που έλεγε ότι οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί κ.λ.π. και το στήριζε σε κάποιες δηλώσεις που έκανε στην σελίδα ο κ. Χουλιάρας .

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάρτηση , ξεφύτρωσαν δεκάδες άλλες αναδημοσιεύσεις και νέα άρθρα με βάση αυτό , όπου αυτή η επιφύλαξη , ούτε λίγο ούτε πολύ ,έγινε βεβαιότητα , και άλλαξαν και οι τίτλοι σε πιο τρομολαγνικοί όπως «οι σεισμολόγοι περιμένουν σεισμό στην Εύβοια τις επόμενες ώρες» κ.λ.π. .

Επειδή γνωρίζουμε τον κ. Χουλιάρα το ήθος του και κυρίως τον προσεκτικό τρόπο που προσεγγίζει τα σεισμολογικά θέματα μας φάνηκε περίεργο να έγιναν τέτοιες δηλώσεις , και για να σχηματίσουμε άποψη διαβάσαμε και το άρθρο ακούσαμε και το ηχητικό που το συνοδεύει.

Ειλικρινά δεν βρήκαμε κάτι που να δικαιολογεί αυτή την ερμηνεία σε όσα είπε.

Πουθενά δεν ακούσαμε για αναμενόμενο μεγαλύτερο σεισμό …και όλα αυτά τα φαιδρά που γράφονται.

Πάγια τακτική της σεισμολογίας είναι να ερευνά τις πρώτες ώρες ενός φαινομένου την εξέλιξή του , να είναι επιφυλακτική , και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα να «πιθανολογεί» την αναμενόμενη εξέλιξη (όλοι ξέρουμε ότι η φύση μερικές φορές είναι απρόβλεπτη) . Γι αυτό ακούμε κάθε φορά τους σεισμολόγους να αναφέρονται στο πρώτο 48ωρο , το οποίο θα οδηγήσει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτό λοιπόν το αυτονόητο της επιφύλαξης του κ.Χουλιάρα (που επαναλαμβάνεται σε κάθε δραστηριότητα από όλους ανεξαιρέτως τους σεισμολόγους) και πριν ακόμη περάσουν αυτές οι περίφημες 48ώρες να δούμε «που περίπου το πάει» , είτε ερμηνεύτηκε λάθος γιατί πρέπει να γνωρίζεις πέντε πράγματα πριν καταπιαστείς να γράψεις ένα άρθρο , είτε χρησιμοποιήθηκε ώστε να δημιουργηθεί ακόμα μία φορά ανησυχία (κλίκ δηλαδή) γιατί ο σεισμός «πουλάει» .


Με αυτές τις τακτικές όμως , θίγεται και η αξιοπιστία των επιστημόνων μας (που αν σταματήσουν να μιλάνε ,μετά θα μας κακοφανεί πολύ) , βάζουμε σε περιπέτειες άξιους επιστήμονες (θυμηθείτε που έπεσαν να φάνε τον Τσελέντη που δήλωσε ότι περίμενε σεισμό τάξεως 6 το 2013 και τελικά …επιβεβαιώθηκε) , δημιουργείται αδικαιολόγητος (συντριπτικά τις πιο πολλές φορές) πανικός , και ουσία καμία ,πλην των εσόδων από την διαφήμηση των «κλίκ».

Το πιο σημαντικό για την χώρα μας , που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη , είναι η πρόληψη !!! Αυτό τονίζουν όλοι οι επιστήμονες , αλλά εμείς εστιάζουμε κοντόφθαλμα στο αν έρχεται η καταστροφή ή όχι (λές κι άμα ξέρουμε , και δεν έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα θα γλυτώσουμε).

Σεισμοί γίνονται και θα γίνονται. Και για μην σας χαϊδεύουμε τα αυτιά , μπορεί κι εκεί που φαίνεται ότι κάτι τελείωσε να κάνει κάτι χειρότερο , είπαμε η φύση είναι απρόβλεπτη και η σεισμολογία η νεώτερη επιστήμη (θυμηθείτε την L’Aquila και τον «αντιεπιστημονικό» σεισμό )…Στο χέρι μας είναι η προστασία μας , γιατί ο σεισμός δεν σκοτώνει , σκοτώνουν τα κτίρια . Ας σταματήσουμε λοιπόν να «βάζουμε λόγια» στο στόμα άλλων ,και να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε μόνοι μας για τον εαυτό μας. Και «όποτε» έρθει «από όπου» κι αν έρθει ο σεισμός να είμαστε έτοιμοι.

Earthquake-now

Share on Google Plus

About Chris blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου