Ο σεισμός μετακίνησε το Ληξούρι κατά 20 εκατοστά

Κατά περίπου 20 εκατοστά απομακρύνθηκε το Ληξούρι από τη Χερσόνησο της Παλικής, εξαιτίας του δεύτερου σεισμού αλλά και των εκατοντάδων μετασεισμών που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Έλληνες επιστήμονες που επεξεργάστηκαν δορυφορικά δεδομένα, διαπίστωσαν ότι η εδαφική παραμόρφωση στη συγκεκριμένη περιοχή του σεισμού είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από την παραμόρφωση που υπέστη το έδαφος της Αττικής από το σεισμό του 1999 και η οποία υπολογίστηκε στα 6 εκατοστά.

Το μέγεθος της παραμόρφωσης αποτυπώθηκε από τον γερμανικό δορυφόρο - ραντάρ TerraSAR ο οποίος περνάει κάθε 11 μέρες πάνω από κάθε περιοχή της Γης, σε απόσταση 700 χλμ.

Όταν έγινε ο πρώτος σεισμός στο νησί, οι επιστήμονες από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στον ΟΑΣΠ, απέστειλαν έγγραφο στις αρμόδιες αρχές, ώστε να δοθεί επείγον σήμα στο δορυφόρο να λάβει εικόνα πάνω από το νησί κατά τη διέλευσή του από το Νότιο προς το Βόρειο Πόλο. Ο δορυφόρος πέρασε πάνω από τη Κεφαλονιά 5 μέρες μετά τον δεύτερο σεισμό της 3ης Φεβρουαρίου και κατέγραψε την παραμόρφωση που προκλήθηκε.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε πως η επιφάνεια του εδάφους στοπ κέντρο της Χερσονήσου κινήθηκε ανοδικά και προς νότια διεύθυνση κατά 12 εκατοστά ενώ η περιοχή του Ληξουρίου κινήθηκε αντίθετα κατά 6 με 7 εκατοστά, παρουσιάζοντας καταβύθιση και ακολουθώντας βόρεια διεύθυνση.

Στο Αργοστόλι η παραμόρφωση του εδάφους ήταν όμοια με αυτή του Ληξουρίου αλλά κατά πολύ μικρότερη, μόλις 2,5 εκατοστά.

Ο δορυφόρος αναμένεται να λάβει νέες εικόνες από την Κεφαλονιά μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Share on Google Plus

About Chris blogger

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου