Το σήμα ΒΑΝ και οι απολύσεις των συμβασιούχων, Πόσο ανεύθυνοι είμαστε τελικά ?

Την επανεμφάνισή της στην επικαιρότητα έκανε ακόμα μία φορά η ομάδα ΒΑΝ , με αφορμή ένα ρεπορτάζ που ανέβηκε στην ειδησεογραφική σελίδα Ζούγκλα. 
Πρόκειται για το προσεισμικό σήμα που καταγράφηκε στον σταθμό της ομάδας της Κερατέας , και  κλήθηκε να σχολιάσει  ένας από τους κορυφαίους σεισμολόγους της χώρας μας ο κ. Μάκης Χουλιάρας ο οποίος διατηρεί σχέσεις και συνεργάζεται με την ομάδα ΒΑΝ.
Επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα σήμα που καταγράφηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014 και αφορά κάποιο επικείμενο σεισμικό γεγονός σε μια μεγάλη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας , που περιλαμβάνει την Βοιωτία , την Αττική , την Εύβοια τον Κορινθιακό , Β&Ν Ευβοϊκό τον Σαρωνικό κ.λ.π..
Επιβεβαίωσε ότι μέσα στην περιοχή αυτή υπάρχουν σημεία που παρουσιάζουν σεισμικότητα αλλά δεν γνωρίζει αν θα συμβεί κάτι και που θα εκδηλωθεί. 
Υπεραμύνθηκε όμως το επιστημονικό έργο της ομάδας και βεβαίωσε ότι σχεδόν σε όλες τις αναφορές της έχει επιβεβαιωθεί.
Με αφορμή όμως αυτό το γεγονός μας ήρθε στην μνήμη η πρόσφατη αναφορά του καθηγητή σεισμολογίας και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Ακη Τσελέντη για την αποδυνάμωση του ιδρύματος λόγω περικοπών , και συγκεκριμένα στην αναγκαστική έξοδο 15 περίπου συμβασιούχων που παρακολουθούν την σεισμικότητα τις βραδυνές ώρες και αμείβονται με 650 ευρώ το μήνα (!!!)  , αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην παρακολούθηση της σεισμικότητας , και φυσικά ένα κενό στην σεισμική θωράκιση της χώρας. 
Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις του καθηγητή : «Το Γεωδυναμικό, αυτή τη στιγμή παρακολουθεί, 170 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα για σεισμούς, παρακολουθεί περίπου 200 σταθμούς πού έχει να κάνει με προγράμματα που έχουν να κάνει με τη δομική όλων των κτιρίων και παρακολουθεί περίπου 180 σταθμούς που καταγράφουν την στάθμη της θάλασσας για τσουνάμι. Όλο αυτό το τρομακτικό δίκτυο θα καταρρεύσει τέλος του Ιούνη»
Συνδυάζοντας τα δυο παραπάνω γεγονότα , δηλαδή το προειδοποιητικό σήμα της ομάδας ΒΑΝ , και την αποδυνάμωση του Γεωδυναμικού για ένα ποσό εξευτελιστικά γελοίο , αναρωτιόμαστε κατά πόσο πολιτικά ορθή είναι η απόφαση διακοπής της σύμβασης ή αλοιώς  κατά πόσο «μας κόβει» που θα έλεγε ο απλός λαός.
Σε μία χώρα που είναι η πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και η έκτη σε Παγκόσμια σεισμικότητα , το να αποδυναμώνεις τους φορείς που σε προστατεύουν ισοδυναμεί με αυτοκτονία. 
Ποιο τζιμάνι της οικονομίας αποφάσισε –και με ποιο δικαίωμα ? - να εκθέσει τους πολίτες αυτής της χώρας σε κίνδυνο για λίγα ευρώ? 
Τόση απαξίωση για τον πολίτη ή νομίζουν ότι θα είμαστε πάντα τυχεροί να γίνονται οι σεισμοί σε θάλασσα και μακριά? 
Αν διαβάσετε την σεισμική Ιστορία της Ελλάδας θα δείτε εκατοντάδες ισχυρότατους και καταστροφικούς σεισμούς –πέρα από τους διαφημισμένους της Αταλάντης , του Ωρωπού κ.λ.π. - που είχαν ισοπεδώσει ολόκληρα τμήματα της χώρας , και κατά την παλιά παροιμία «Όπου έσεισε θα σείσει»  σημαίνει – χωρίς ίχνος κινδυνολογίας- ότι κάποτε θα επαναληφθούν . 
Το ύποπτο τετράγωνο  της ομάδας ΒΑΝ αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα περιλαμβάνουν ρήγματα που δίνουν ισχυρούς σεισμούς και βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα. Κι εμείς αντί να οργανωθούμε , πάμε να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας ? 
 Ηδη ο κ. Τσελέντης είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον δυο περιοχές της Ελλάδας είναι σεισμικά ώριμες. 
Ποιος θα πάρει την ευθύνη – και αυτό είναι το λιγότερο να πάνε φυλακή  - αν ένας καταστροφικός σεισμός χτυπήσει την πόρτα μας , με φανερά προσεισμικά γεγονότα , και οι φύλακες θα είναι σπίτια τους γιατί δεν δώσαμε 650 ευρώ?  
Και ποιος θα έχει το θράσος να μου ξαναχτυπήσει την πόρτα για ψήφο επικαλούμενος την ευαισθησία του για την ποιότητα ζωής μου?
 Μπορεί σε άλλα πράγματα να είμαστε επιεικώς «χύμα» αλλά σε αυτά δεν ρισκάρουμε γιατί  το «χύμα» γίνεται εγκληματική ανευθυνότητα. 
Και θα υπάρξουν και φυσικά θα αποδοθούν ευθύνες , γιατί κανείς τους πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί «δεν ήξερα».

Γιώργος Δέδες
Share on Google Plus

About ases team

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου